Ontdek de ontdekkingen

In Leiden zijn vele bijzondere en belangrijke ontdekkingen gedaan. Zwerf door de stad en ontdek ter plekke de boeiende verhalen die er achter zitten. Het enige wat je nodig hebt is je smartphone!

Route

De weg naar de route

Al sinds mijn aanstelling tot instituutsdirecteur en hoogleraar heb ik er een gewoonte van gemaakt om met bezoekers een stadswandeling te maken. Daardoor leer ik zelf Leiden ook steeds beter kennen. Het blijkt een stad met een rijk cultureel erfgoed, een stad van ontdekkingen. Tegelijkertijd stijgt de verbazing over hoe weinig daar mee gedaan wordt. De volgende stap ligt voor de hand: de wandelingen ombouwen tot een Route van Leidse Ontdekkingen.

Het heeft wat voeten in de aarde, maar in 2009 pakt stadsbestuur het initiatief op. Er volgt regelmatig overleg en publicaties in het Leidsch Dagblad. Meer en meer wordt ingezien dat Stad van Ontdekkingen een unique selling point is en dat spoedige realisatie van de Route essentieel is.

In 2012 werken we het plan verder uit. Aanvankelijk willen we iedere ontdekking met een kunstwerk verbeelden, maar dat wordt te kostbaar. Met Alexander Mouret komt er echt de vaart in. Er is frequent overleg met de gemeente over ontwerp, locatie en constructie van de borden die de ontdekking beschrijven. Applicaties worden gebouwd voor meer informatie via internet. Fondsen worden aangetrokken, de Stichting Leidse Ontdekkingen wordt opgericht.

En nu dan eindelijk.. de Leiden Discoveries route en app zijn er!

Hoogleraar Ton van Raan

In 1977 ben ik samen met mijn vrouw en twee kinderen naar Leiden verhuisd. In 1981 wordt ons derde kind hier geboren. Tien jaar later word ik benoemd tot hoogleraar en instituutsdirecteur. Door met bezoekers de stad in te trekken ontdek ik steeds meer van de stad. In mijn rol als voorzitter van de hooglerarenvereniging komt het tot regelmatig contact met het stadbestuur. Geïnspireerd door mijn stadswandelingen stel ik voor Leiden het motto ‘Stad van Ontdekkingen’ te geven. Dat voorstel wordt snel omarmd. Maar waar zijn die ontdekkingen? Uiteindelijk zijn we bij 28 ontdekkingen uitgekomen, verdeeld over een breed scala aan onderwerpen. Volledig kunnen we helaas nooit zijn, maar we geven zo een prachtige inkijk in de bijdrage die Leiden heeft mogen leveren aan de wetenschap en de wereld.

Applicatie

Ga zelf op ontdekkingstocht met de Leiden Discoveries app

  • Gratis te downloaden
  • Met 28 verschillende bijzondere ontdekkingen
  • Kies zelf de onderwerpen die je interesseren
  • Spaar alle badges
  • Gemakkelijker te navigeren met GPS
  • Werkt ook offline

Partners

Partners

Leiden Discoveries was niet mogelijk geweest zonder de inzet van alle partners. Samen zetten we een belangrijk stuk cultuurerfgoed op de kaart, zowel letterlijk als figuurlijk.

Word partner

De stichting

Stichting Leidse Ontdekkingen

Leiden beschikt met de universiteit, musea, monumenten en een divers aanbod aan culturele en kennisinstellingen, over een rijke schat aan kennis en cultuur. Zowel in het verleden, als in het heden, zijn hier tal van wetenschappelijke ontdekkingen en uitvindingen, van nationaal en internationaal belang, uit voortgekomen. 

De Stichting Leidse Ontdekkingen heeft als doel om de Leidse ontdekkingen en uitvindingen zichtbaar te maken voor alle bezoekers en bewoners van Leiden.

Stichtingsbestuur

Ton van Raan
Martijn Bulthuis
Alexander Mouret

Raad van advies

Carel Stolker
Douwe Breimer
Dirk van Delft
Pancras Hogendoorn

Contact

Als je geïnteresseerd bent in de Route van de Leidse Ontdekkingen of vragen erover hebt, kun je een e-mail sturen naar info@leidendiscoveries.nl

Breestraat 31
2311 CH Leiden 
KvK: 60481102

Disclaimer

This website/app contains information, documents, pages, images and multimedia prepared by Leiden Discoveries Foundation. While the information contained in this website/app has been formulated with all due care, Leiden Discoveries Foundation does not warrant or represent that the information is free from errors or omission, or that it is exhaustive.

Website by Just